Friday, May 1, 2009

Acar Telur




Hai semua..... Semalam aku takde idea nak masak apa dah, tu yang masak acar telur ni jer. Agaknya tengah musim ayam bertelur kot kat rumah ni hahaha. Resepi ni amik dari rumah Mat Gebu. Agak terliur gak lah tengok acar telur puyuh kat rumah mat tu. Tapi aku ganti dgn telur ayam saiz kecik jer. Lagi pun telur memang tengah banyak kat dapur tu. Dari dok kat situ lelama...baik dimasak cepat2 kan. Kang kalau menetas jadi anak ayam payah lak nak masak wakahkahkah. Lagipun nak buat kuih pun susah sebab telur tu saiz kecik, susah nak sukat.... JOM LAYANNNNNN...


Acar Telur
Resepi dari MatGebu

Bahan-bahan:
8 biji telur
2 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah*
3 biji cili merah* (CT guna cili kisar 1 sudu besar)
1 camca besar jintan manis*
1/2 camca besar cuka
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
1 camca besar kicap
Garam,gula secukup rasa
(Bahan bertanda * - ditumbuk halus)

Cara-cara:
1. Rebus telur, kupas, cuci dan goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Ketepikan sebentar.
2. Tumis bawang putih, masukkan bahan2 tumbuk, kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang. Tumis hingga wangi.
3. masukkan cuka, kicap, gula (lebih sedikit) dan sedikit garam. Gaul rata, bila mendidih, masukkan telur. Gaul hingga mesra, rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam. Angkat dan hidangkan...

2 comments:

  1. sedapkan CT...lin dh prnah try skli,tp x de blog masak nk bt en3..hahahahahaha

    ReplyDelete
  2. sedapppp dan keliatannya gurih tuh :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...